prao

Bonsoir folket! Tänkte berätta att i min skola praoar man i tre veckor från och med 10an. I 10an är det en artificiell prao (bageri, florist osv..), i 11an en industriell och i 12an en social. I Kristofferskolan har vi inte tid att lägga ner 3 veckor varje år men vi har iaf en ospecifierad prao i 8:an på 2 veckor och en social prao på 5 dagar i 11an.
 
Emma har redan gjort sin prao, det var hos en organisation som hjälpte hemlösa, och på måndag är det dags för mig! Jag ska vara på ett bageri (lärarna tyckte att för mig behövde det inte vara industriellt) i byn där Cathys föräldrar bor så jag ska bo hos dem under tiden! Känns kul att vara på ett franskt bageri eftersom det känns så typisk franskt eller hur man nu kan säga ^^
 
Sen efter min prao har jag lov i en vecka så då är planen att åka till Paris med Miranda! :D
Okej nu är det middag, puss och hej!

skolschemat

Det här inlägget kommer handla om mina skoldagar. Vi börjar kl 7:50 varje dag, 25 min tidigare än på Kristoffer!! Varje måndag promenerar hela gymnasiet i en timme, detta för att vi inte ska vara så stökiga sen typ. Vanligtvis joggar jag och Emma under tiden dom andra promenerar, ibland med sällskap av några andra.

Som på Kristofferskolan börjar dagen med en morgonperiod. Vi har samma morgonperiod i ca 3 veckor, det kan vara Kemi, Teaterhistoria, matte, biologi osv... Dock har jag inte lärt mig vilken tid Morgonperioden slutar, för jag har intrycket av att det ibland är 9.30, ibland 10 och ibland någon gång efter kl 10. 

Sen har vi lektioner fram till lunchen kl 1, och har kanske någon rast, men här följer jag mest efter alla andra. Jag fattar inte schemat och det finns inget schema att kolla på. Men vi har ibland matte, engelska, franska, tyska (men då har jag håltimme).

På måndagar har vi klasstimme men det går till såhär oftast:
Läraren: Hur mår ni idag? Bra
- Har ni något ni vill ta upp? Nej.
Så under den lektionen händer inte så mycket.. ^^

På fredagar efter Morgonperioden har vi idrott så då går vi tillsammans med 12:orna till en idrottshall, eftersom det inte finns någon i skolan.

Efter lunchen börjar eftermiddagsperioden kl 2 och håller på till kl 4, då vi slutar varje dag. Eftermiddagsperioden är som Morgonperioden, man har samma ämne i 3-4 veckor. Oftast är det ett praktiskt ämne, men inte alltid. Vi har haft bild, musikhistoria, historia och trä (vi gjorde en bricka), och nu har vi att vi en Caligraphie period typ.

Varje onsdag slutar vi (förutom 12:orna) kl 12.30, innan lunch. Det är så i hela Frankrike, som jag förstått det, för att man ska ha tid till någon sport, för universiteten är det så torsdagar ist.

Det var allt för denna gången, godnatt

Colmar och 2 bloggtips

Hej! Idag åkte vi 45 min bort till staden Colmar med klassen, första gången i Colmar för mig. Vi gick på ett museum men jag hann också se en del av staden. Colmar var mysigt med samma typiska hus som i Strasbourg men gatorna är bredare för att bilar ska ha plats för att köra, det gör att staden ändå skiljer sig lite från Strasbourg.
 
Sedan vill jag tipsa om två bloggar:
mirandaiumea.blogg.se Min syster har precis flyttat hemifrån för första gången och på sin blogg skriver hon om hur det är att plugga musik i Umeå och att bo kollektivt. Kolla in!!
 
https://franskadrommar.wordpress.com/ Nicoline är också utbytesstudent i Strasbourg och på hennes blogg kan ni t.ex läsa om hur det är att gå i en fransk kommunal skola och mycket annat spännande! Hon tar jätte fina bilder!

aliciaistrasbourg.blogg.se

Une année à Strasbourg

RSS 2.0