Språket

Jag började läsa franska i 6:an. Det var kul men det gick så långsamt framåt. Sen bytte jag skola i 7an och fick inte längre läsa franska. I 8:an bytte jag skola igen och där fick jag läsa franska. Det var med Martines dotter Marie. Jag hade glömt lite från 6:an + dom hade kommit längre eftersom jag hade ett glapp i 7an, så jag hängde inte med så bra.
I 9:an var Marie mamma ledig och vi fick en ny franska lärare. Jag ansträngde mig mer och kom ikapp. Sen blev även dessa franska lektioner lite sega. I 1an blev tempot ännu mer långsamt, men visst jag lärde mig mycket.
Detta har resulterat i att jag typ har baskunskaper i franska, enligt ett test jag gjorde.
 
I familjen jag är hos just nu kan alla utom Carlos och Mami engelska. Jag har uppfattat det som att vissa kan engelska, vissa kan lite och vissa kan inte. Men det är färre än i Sverige som kan engelska.
 
Med franskan är det så att jag oftast inte förstår vad dom säger utan bara några ord, men jag får inget sammanhang. Men ibland går det bättre, typ när dom i familjen bara pratar till mig. Då är dom väldigt hjälpsamma, pratar långsamt och förklarar på Eng/franska om det är något ord jag inte förstår.
 
Jag trodde inte jag skulle våga prata så mycket franska i början, men det vågar jag. Det går absolut inte obehindrat och jag använder ibland engelska ord, men det går bättre än förväntat :)
 
Jag tycker att vi ibland pratar för mycket engelska. Jag försöker prata franska men ibland blir det engelska ändå eftersom då flyter samtalet på bättre. Och det är ganska ansträngande att prata franska. Men jag ska försöka prata mer franska.
 
Det här kanske är sista inlägget för veckan för sen ska jag vandra i bergen med hela gymnasiet.
 
Cya <3
 

La famille de Martine

Nu ser det ut som att jag ska bo hos en familj som har en dotter i 3an men Martine säger att jag får bo hos henne också. Så nu är det inte bestämt om jag ska bo hos Martine elr inte, jag får se, kanske hälsar på dom ibland typ.
Martines familj består av Martine, hennes man Pat, hennes dotter Lola, Lolas man Carlos, Lola och Carlos son Isac och Martines mamma Mami. Sen har Martine två döttrar till men som inte bor hemma.
Pat är illustratör och Carlos är skulptör, så båda är väldigt konstnärliga och jobbar hemma.
Isac är 1 år och typ 4 mån och super cute! Familjen har också 3 katter men jag ser dom bara ibland.
Familjen är super mysig och trevlig! Alla utom Carlos och Mami kan engelska, så det känns tryggt. Mami och Martine kan också alcasien eftersom dom är alcasser. Det är typ en blandning av franska och tyska.
A bientôt!

Första dagarna

Tänkte berätta lite vad vi har gjort dom här dagarna. Första dagen, i torsdags, var jag och mamma själva i Strasbourg. Då kollade vi runt i den centrala delen av staden, som var jätte mysig!! Sen sov vi på vårt hotell :)
 
Soluppgången när vi skulle flyga.
 
I centrala Strasbourg
 
Nästa dag åkte vi till skolan efter vi hade ätit frukost, så vi kom fram vid 10. Vi träffade Hélène och Martine + några andra lärare och fixade med lite papper. Sen gick jag på en franska lektion med min klass, och då var det Martine som höll i den lektionen. Först läste vi ett manus till en pjäs, och då fick jag också läsa högt (!!), sen pratade hon om teater historia. Lektionen var 2 timmar lång och sen kl 1 hade vi lunch. Efter lunchen var det bild i två timmar och sen slutade vi.
Martines dotter Lola kom och hämtade oss med bil och vi åkte till deras hus. När vi kom fram åt vi bröd me ost (dom hade jätte många ostar) och sen yoghurt.
 
Efter det tog vi det lugnt resten av kvällen.
Detta var dagens frukost :)
Sen tog jag och mamma en promenad.
Kyrkan som ligger precis vid deras hus.
Nu tar vi det lugnt och kanske ska åka och handla snart.
A bientôt!

aliciaistrasbourg.blogg.se

Une année à Strasbourg

RSS 2.0