avslutande inlägg eller nåt

Innan jag åkte trodde jag att det skulle annorlunda i Frankrike, att allt de gjorde var franskt och att de bara skulle äta baguetter och sniglar typ. Men så var det inte, det liknar Sverige ganska mycket, och sniglar det åt vi aldrig. Men det fanns ju såklart skillnader. Första tiden tyckte jag att allt fungerade bättre i Sverige men sen blev jag van och tänkte att det fungerar ju lika bra oftast. Så att det är annorlunda behöver inte betyda att det är sämre, det var bara svårt första tiden för jag var inte van. Nu finns det saker jag tycker fungerar bättre där och saker som fungerar bättre här. 

Jag är ldigt nöjd med familjen jag hamnade i och väldigt tacksam för allt de har gjort för mig. Skolan var också bra, lärarna och eleverna var snälla och hjälpsamma, även om vissa elever var riktigt jobbiga ibland ^^ Jag är också väldigt glad över att det var möjligt att göra detta, att jag fick det för mina föräldrar och att de hjälpte mig så mycket. 

Året har gått så himla fort! Jag har testat på så många nya saker och jag har träffat så många nya personer. Jag har lärt mig om deras kultur och om deras traditioner och jag har testat på massa ny mat. Jag har sett hur det kan funka i en annan familj och jag har fått nya perspektiv på saker och tingJag här lärt mig mer om livet, världen, människor och mig själv. Jag skulle kunna fortsätta skriva om massa saker jag lärt mig och alla nya ideér och tankar jag har fått men istället jag väljer att avluta med lite bilder istället x)

 
 
 
 
 
 
 
Detta är Rene om ni inte känner igen honom x)
 
Var på stan med en tjej från skolan och hittade lite svenska knäckebröd, men nuj syns de kanske inte så tydligt på bilden... :/
 
 
 
Kvällen innan jag åkte gick vi alla på Emmas cirkus uppvisning, det var kul att se!
 
 
Det här är Nyhavn i Köpenhamn, jätte mysigt. När jag var där tog jag en guidad tur, det var kul/intressant!
 
 
 

alsace, mat och pussar

Okej jag märkte att jag hade några färdig skrivna inlägg som jag tänkte lägga upp sen får ni ett avslutande inlägg :)

#Alsace:
Som ni kanske vet, eller inte, har Strasbourg varit tyskt förut. Det ligger i regionen Alsace och där har i princip alla byar och städer tyska namn, jag bodde t.ex i byn Plobsheim. Många vuxna kan prata tyska och den tyska dialekten alsacien förutom franska.

I Alsace äter man ofta:

- Bibelskeas, potatis med fromage blanc (typ Gräddfil), vinäger och med en illaluktande ost som heter meister vid sidan om. I

- Kokt purjolök/sparris med olika skinkor och majonnäs.

-Tarte flambee (ni kan läsa mer om tarte flambee här)
 
- Des Bretzel, ibland gratinerade med olika ostar + ev skinka. ME LIKE.
 
-- Kronärtskocka (artichaud på franska) Man tar av bladen och doppar dem i en vinäger blandning typ. Jag smakade ett blad för första gången hemma hos madame Bruck sen gjorde Cathy det en gång (och så åt vi det typ hela den veckan ^^) men jag har sett Cathy och hennes mamma äta det flera gånger istället för att äta middag med oss. Det är inte min favorit rätt men jag kan absolut äta en hel kronärtskocka utan problem.
 

Detta är Choucroute, potatis och surkål tillsammans med olika korvar (på bilden syns knack korvarna tydligt, de är väldigt populära) och köttbitar. Det serveras på en stor tallrik och så får man ta det man vill ha. Detta var inte direkt vardagsmat men inte heller lyxmat, man åt det typ som vi äter tacos i Sverige ^^
 
Tyvärr tycker jag inte om när maten är sur (surkål, fromage blanc osv) så maten från alsace var inte min favorit direkt ^^ Men fick även smaka på annan fransk mat som jag gillar bättre!
 
 
Man ser kanske inte så tydligt på bilden men här ska vi iaf äta raclette som var en populär festmåltid i Frankrike, det blev jag bjuden på första dagen hos familjen. Man har iaf som en liten stekpanna där man lägger på det man vill ha, skinka, paprika, lök, raclette ost, små ägg (som jag inte vet namnet på), sen lägger man in det i grillen som står på bordet och äter det tillsammans med potatis och inlagda gurkor. ME LIKE. Har för mig att det kommer från Alperna, på wikipedia står det att det är från Valais i Schweiz.
 
 
Det här är en vanlig osttallrik som vi hade på på vår julfest tror jag. Massa olika ostar, vissa är jätte goda, andra luktar lite för mycket för min smak.
 
 
Vet inte vad det heter eller från vilken region det kommer ifrån men det var gott, förutom att det blev lite mycket skinka för mig som inte är så förtjust i skinka. Cathy bjöd på det en gång.
 
 
Detta är Cathy som håller i en tallrik med foie gras. Bilden är från vår julfest då vi hade det som aptitretare. Foie gras är levern från gäss eller ankor. Det är en delikatess kan man nog säga. Vissa gillar det andra inte, jag tycker inte så mycket om det men det är också för att det känns lite äckligt.
 
 
Detta är en alpisk rätt som vi åt när vi var på skidsemester. Det är potatismos med ost som serverades med kyckling (jag fick en veg biff då jag bara åt vegetariskt den veckan). Som jag förstod det var det första gången barnen åt det också. ME LIKE.

Nu tänkte jag prata om saker jag märkt som rör maten.

- I Frankrike äter man middag senare, runt 7-8. Ibland blir det ännu senare, särskilt på helger. Fattar inte varför man äter så sent.. I början störde jag mig på det men sen blev jag van.

- I Frankrike äter de flesta en söt frukost om de äter frukost, typ vitt bröd med sylt eller nutella, mjölk med flingor eller en croissant eller liknande. I min familj tar vi någon kaka till vår protein shake någon gång i veckan.

- De äter inte ost som här, det är vanligare att man äter ost efter maten, men alla gör ju inte det såklart. Då skär man osten med kniv och inte med osthyvel och det funkar jättebra, till deras sätt att äta ost.

- Det finns fler bagerier där. Om man behöver bröd köper man färskt från bageriet och inte från mataffären.

Och när vi pratar om skillnader kom jag på en till skillnad, fast som inte har med maten att göra, och det är att här kindpussas man när vi i Sverige annars skulle kramas. När man säger hej och hejdå, när man tackar för presenter osv.. En kram är bara ibland, typ om man tar farväl eller om man kanske inte setts på lång tid eller om t.ex någon är ledsen, som när jag åkte därifrån ^^ Första tiden tyckte jag att kindpussandet var jobbigt för jag visste inte hur man gjorde och när. Nu kan jag tycka att det är mer praktiskt och enkelt än att kramas.

okej puss och kram!

skolan

Hej allihopa! Jag har några färdiga inlägg som jag inte har postat än som jag tänkte posta, detta inlägg kommer handla om skolan.
 
Tänkte berätta lite om skolan som jag inte gjort förut. Det är en liten skola och består av endast en, gammal, byggnad, där alla 11 klasser får plats. I hela gymnasiet går bara ca 32 elever, och då har t.o.m 10:an (1:an) och 9:an slagits ihop. I min klass, 11:an (2:an), har vi som flest varit 9 elever men efter jag åker kommer det återstå 6 elever fram tills skolavslutningen i juli. Men jag blev van vid att det var litet ganska snabbt.
 
Detta är gymnasiets korridor där våra klass rum finns.
 
Detta är trappan ner till mellanstadiets korridor. 
 
Ett klass rum, kanske 7:ans?

Mitt klassrum :)
 
Detta är salen vi använder som aula (finns en liten scen som inte syns på bilden) och där de mindre barnen har eurytmi.
 
Detta är en del av skolgården, mest för de mindre barnen.
 
Nu tänkte jag gå över till vad som är annorlunda i skolan i Strasbourg jämfört med skolan i Stockholm.
 
- Lunchen kostar extra och alla äter inte i skolan, även om de flesta gör det. Maten kmr till borden ist för att vi går och hämtar den, det känns mer familjärt och mysigt. Maten liknar den vi får i Kristofferskolan, den är bara lite mer fransk ibland. Vi får baguetter till varje måltid och avslutar alltid med efterrätt typ yoghurt, frukt, någon mjuk kaka eller liknande.
 
-Inga bänkar för gymnasiet, ist har vi bord men inga skåp, detta innebär att vi måste släpa fram och tillbaks alla skolgrejer helatiden. Först var detta väldigt irriterande för mig, för väskan blev tung osv, men nu har jag vant mig.
 
- Dom har ett mobilförbud, så varje morgon måste man lämna in sin mobil. Alla gör inte det, men dom sitter inte heller med sina mobiler hela tiden. Jag tycker att det är ganska jobbigt att vara utan min mobil för det är där jag har all min planering, men det har jag också blivit mer van med.
 
- Det finns en skolkostnad men den varierar beroende på hur mycket föräldrarna tjänar. Det kostar eftersom waldorfskolor får inte något statligt bidrag här.
 
- De får inga betyg, förutom när eleverna går ut skolan för att ta sin gymnasieexamen. För att ta sin gymnasieexamen måste man plugga ett extra år på ett gymnasium som är godkänt av staten, sen kan man plugga vidare på univeritet eller vad man nu vill. Emma som jag bodde hos, går i 12:an håller nu på att göra massa antagningsprov för att komma in på ett gymnasium, sen nästa år kommer hon gå sista året på gymnasiet i en vanlig klass med de som är ett år yngre.
 
- Det är mindre strikt. Lärarna tar inte alltid in läxor och rättar dem heller inte alltid efter att ha tagit in dem. Vi börjar ofta lektionerna för sent och vi brukar dra över. Vi flyttar hela tiden på lektioner. Det har hänt flera gånger att vi haft en morgonperiod ett tag och sen plötsligt en dag har vi en annan morgonperiod utan att vi avslutat den förra. Antingen är det för att någon beslutat att vi ska byta morgonperiod eller så är det bara att läraren avslutat på ett dåligt sätt, eller så fattade alla utom jag att vi skulle börja en ny period ^^.
 
- En gång sa en lärare (madame Bruck) till en elev att hon inte fick komma till skolan med sina slitna jeans i fortsättningen. Samma lärare sa också åt en annan elev att vända på sin t-shirt med tryck. Anledningen är att hon tycker det är för grovt och fult och det är ingenting hon vill se på. Jag tror att lärarna kan säga så till de små barnen i Sveriges waldorfskolor, men de gör inte det till de äldre. Jag blev iaf väldigt förvånad.
 
Nu tänkte jag gå över till vilka Likheter som finns.
 
- Varje morgon innan lektionen börjar, säger vi ett Morgonspråk. Det är samma dikt som i hela världens waldorfskolor, men översatt såklart. Lärarna är olika noggranna med att säga morgonspråket, som i Sverige, så ibland hoppar vi över det.
 
- Som i Sverige hälsar vi på lärarna innan lektionen genom att skaka hand (inga Kindpussar hehe ^^)
 
- Jag har upplevt att waldorfskolor har ungefär samma status i Stockholm som i Strasbourg, vissa personer känner till det andra inte, vissa tycker det är konstigt andra tycker det verkar bra. Emma sa dock att lärare från andra gymnasium ser ner på waldorf elever, men det vet jag inte hur det är här i Sverige, det kanske är så men ingenting jag upplevt än iaf.
Det finns fler waldorfgymnasium i Frankrike men det är väl helt enkelt för att det bor fler människor i Frankrike. Jag vet inte hur det är för andra waldorfskolor i Frankrike men för skolan jag gick i verkade det som att de behövde kämpa mer än andra skolor för att upprätthålla sin verksamhet. De har svårt med pengar, de har inte så många elever och det är svårt att hitta lärare, iaf waldorfutbildade lärare. Nästa år kommer det inte finnas någon 12:a eftersom det inte finns tillräckligt många elever som ska fortsätta. Det är ju lite så i Sverige också, många små waldorfskolor stänger ner sitt gymnasium eller sitt högstatium. För Kristofferkolan funkar det bra tror jag även om det kanske är svårt att hitta waldorf utbildade lärare.

aliciaistrasbourg.blogg.se

Une année à Strasbourg

RSS 2.0