back to school

Hej folket! Tänkte bara säga att jag är tillbaks i skolan sedan i en vecka, den 24:e för att vara precis. Trodde faktiskt det skulle vara svårare att komma tillbaks efter så lång tid än vad det var. Jag är ledig imorgon för det är 1 maj men vi har inte haft något valbors firande eller så. Just nu har jag inte så mycket mer att säga men framöver kommer det komma ett inlägg om hur jag tycker det går med franskan.
Okej puss och hej!
 
 

min prao på bageriet

Hello just nu håller jag på att skriva en rapport om min prao till skolan så då tänkte jag att jag kunde passa på att berätta lite för er också! 

Jag började kl 6 varje dag och slutade kl 12.30. Det jag gjorde hela dagarna var i princip att sopa, diska, göra rent, ibland gå lite ärenden, lägga fram bröd, bakelser och andra grejer vi sålde, dekorera påsar med choklad i, göra äggformade prislappar, klicka på choklad ögon till figurerna av choklad, men mest stod jag i kassan och betjänade kunder. Två gånger fick jag testa på att vara lite i bageriet också.  

  • Jag fick se hur det gick till att göra lamala (traditionella kakor man äter till påsk), förutom hur smeten gjordes. Först smörades fårformarna, sen mjölade jag dom och jag märkte att dom var ganska tunga. Sedan la Michel på som ett stort järnstänger som gjorde att de två delarna av formen höll ihop. Han vände på formarna, som kunde stå helt själva upp-och ner med hjälp av hornen och två extra stänger på baken, och lade in smeten och sen lade han in dem i ugnen. Sen när kakorna var klara lossade man helt enkelt bara på formarna. 

 
 
 
  • Jag fick lägga in mandlar i smörade former som verkade vara av keramik,jag tror att det ska bli kugelhopf i dem.

Längst fram ser man hur kakorna tillslut blev.
  • Jag fick forma baguetter och smala baguetter som heter ficeller och sedan lägga det på en plåt. 

Personalen som jobbade var snälla och jag fick äta vad jag ville så då passade jag på att smaka det jag ännu inte smakat när jag hade tid över :D En grej jag tyckte var jobbigt var att jag skrapade upp mina händer på baguetternas kanter när jag tar dom utan att vara försiktig, när jag t.ex hade många kunder att betjäna,jag fick enmassa små sår på mina händer :(  

När jag sedan kom hem brukade jag vila mig och mina ben eftersom under dagen hade jag alltid ont i benen av att stå upp så mycket. Sen åt jag lunch som antingen var nudlar +bröd med ost + ev en liten yoghurt eller samma sak men en shake (som jag skrivitom här) ist för nudlar. Jag åt samma sak varje dag eftersom jag inte visste vad jag annars kunde äta ^^ men det funkade tyckte jag. Efter lunchen brukade jag gå upp på mitt rum och om jag orkade så pluggade jag och fixade med lite grejor och om inte,så sov jag. En gång gick jag en promenad, en gång gick vi ut för att gå på gympa men sen visade det sig att det var inställt och en gång åkte vi in till stan. Så jag hade det oftast väldigt lugnt på eftermiddagen men det var bra för jag var trött. Sen åt vi lite efterkl 20, framför tv:n, så det blev alltid att jag stannade kvar och kollade lite för länge eftersom jag tycker att det är så svårt att slita sig när det är något intressant på tv.Efter maten tog jag iaf en dusch och sen gick jag och la mig vid 22.40 ungefär vilket jag tycker är ganska sent.. Sa till föräldrarna sen att jag ville försöka lägga mig tidigare och då börjadevi faktiskt middagen typ en halvtimme tidigare så jag la mig vid 22 ist :) 

Jag tyckte i alla fall om min prao, det var kul att se hur det gick till på ett boulangerie, även om jag inte alltid kände mig så duktig. Det är bara att fråga om ni undrar ngt!

 

PARIS

Hej allihopa!! Nu var det ett tag sen och det beror på att jag har haft fullt upp! Jag skrev ett långt inlägg men de hände något och den togs bort... Jag har iaf tillbringat 6 hela dagar i Paris med min kära syster. Det var min första resa utan föräldrar så det var ju lite annorlunda att man skulle planera allt själv och så, men det blev super, vi bråkade aldrig 😉
 
Vi tog det ganska lugnt men hann ändå göra en del ^^ Vi lånade en liten lägenhet från Mirandas kompis kompis. Lägenheten låg vid Gare de l'est, nära Montmartre så vi hade möjlighet att gå hela vägen till Seine, men det gjorde vi bara sista dagen. Vädret var fint de sista två dagarna annars har det varit mest molnigt och lite regnigt. Sen tycker jag att det hela tiden var kallare än i Strasbourg, ibland frös jag liksom när jag hade kofta, vårjacka, halsduk.. I Strasbourg brukar jag aldrig behöva ha jacka nästan...
 
Jag gillar Paris och jag hoppas jag kan åka tillbaka någon gång men jag känner inte att det är min favorit stad typ. Jag gillar inte att allt ska vara så lyxigt typ. Mode, konstgallerier och fina delikatesser är inte min grej, men jag gillar att promenera i mysiga kvarter och vid Seine (särskilt på kvällen när allt är upplyst).
 
 
Första dagen shoppade vi hela eftermiddagen i seconhandbutiker i Marais området och sen påväg hem gick vi förbi Centre Pompidou.
 
Andra dagen åt vi frukost med Mirandas kompisar och sen åkte vi till Champs-Élysées för att vi hade hört att Printemps solidaire skulle arrangera konserter.
 
Det var flera konserter samtidigt på olika lastbilar så man kunde följa den lastbilen man ville ända fram till Louvren, vi gick vidare efter vi hade gått typ hela Champs-Élysée, men det var najs.
 
 
 
Efteråt gick vi runt på andra sidan av Seine, vi åt på en restaurang med ekologisk mat och stannade upp i vid en trädgård.
 
 
Vi kom till Paris äldsta kyrka, Eglisé St German Des Prés
 
 
Café de Flore som ligger väldigt nära kyrkan, i området Saint Germain. Här brukade t.ex Sartre hänga. Vi fikade inte här eftersom vi var mer hungriga på mat + det var väldigt dyrt.
 
 
Notre Dame
 
 
Inuti. Efter vi besökt notre dame gick vi till ett sjukhus från 600 talet, Hôtel-Dieu de Paris. Sen fortsatte vi till
Île Saint-Louis som är en liten mindre ö precis brevid Île de la Cité. Vi gick runt hela ön och sen promenerade vi vidare till andra änden av Ile de la Cité. Vi gick över Pont neuf, Paris äldsta bro, och fortsatte vår promenad på andra sidan Seine till Quartier latin ungefär. Det tog längre tid en vad det låter eftersom vi stannade upp för att äta, fota osv.. Så vi åkte hem runt 1 typ. Promenaden var iaf super mysig och vi avslutade kvällen på en bar med live musik.
 
Hôtel-Dieu de Paris
En trädgård vi såg på vägen
 
Nästa dag åkte vi till Louvren men det var tyvärr stängt, då kollade vi runt i området omkring istället.
 
Arc de Triomphe du Carrousel, byggd av Napoleon.
 
Louvren
Île de la cité och pont neuf, plötsligt blev det fint väder också, men det vände snabbt sen ^^
Gamla Kungliga palatset
Vi gick runt i trädgården och hittade massa stolar med dikter på.
Operan. Sen spenderade vi resten av eftermiddagen/kvällen på galeries lafayette ^^ Det fanns så mycket där, som Åhlens city men mycket mer och typ lyxigare.
 
Nästa dag tog vi tåget till Versailles!
Hall of mirrors
Drottningens säng, Fanns jätte många fina rum som denna.
 
Trädgården
I trädgården stannade vi upp för att ta lite bilder
Tillbaks i stan fick vi se den moderna delen av Paris och deras Statue of Liberty
 
 
Sista dagen hade vi picnic i en park i Marais området och sen åkte vi ännu en gång till Louvren men det skulle snart stänga så vi hann bara vara där i 50 min.
Venus de Milo fick jag iaf se bl.a
Efter att ha kollat i lite butiker promenerade vi iaf till Montmartre och passerade denna kabarén.
 
Först åt vi hamburgare på ett hamburgerställe, sen åt vi efterrätt på Les deux Moulins (Där filmen Amelie från Montmarte spelades in) och sen avslutade vi på en annan najs bar.
Jag tänkte att det skulle bli för mycket med massa matbilder här på bloggen (Men vi har ätit gott!! Många crêpes och baguetter) Om ni vill se fler bilder har jag lite mer på min fb annars kan ni be om flera :)
 
Jag är iaf nöjd!

aliciaistrasbourg.blogg.se

Une année à Strasbourg

RSS 2.0